
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN LPG
Otomotivden olimpiyat meşalesine kadar LPG her yerde
LPG, İngilizce “Liquefied Petroleum Gas” yani “Sıvılaştırılmış Petrol Gazı” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. LPG aynı benzin, motorin ve fuel-oil gibi, karbon ve hidrojen atomlarının bir araya gelmesiyle oluşan hidrokarbon bazlı yanıcı bir maddedir. Büyük oranda propan, bütan ve izomerlerinden oluşur. LPG, ham petrolün rafinajıyla veya doğalgaz yataklarından elde edilir.

LPG dünyanın en çeşitli kullanım alanına sahip yakıtı olma özelliğini halen korumaktadır. Otomotiv, ısınma, yemek pişirme, sanayi, elektrik üretimi, tarım ve benzeri daha birçok alanda kullanımı mevcuttur. Olimpiyat meşalesinin alevinde ve sıcak hava balonlarında da LPG kullanılır.
Çevre dostu enerji kaynağı LPG
Dünyada temiz enerji kaynağı olarak birçok ülkede LPG kullanımı teşvik ediliyor. Dünya LPG Birliği tarafından sunulan raporlarda benzin ve dizele oranla sera gazı emisyonun çok daha düşük olduğu belirtilen LPG, muadillerine oranla karbon ve partikül salınımı seviyesi ile çevre dostu, temiz bir enerji kaynağı olarak kabul görüyor. Karbon ayak izine LPG, mevcut en temiz yakıtlardan biridir.
7 Haziran Dünya LPG Günü
Temiz enerji kaynağı olarak tanımlanan ve sürdürülebilirlik politikaları kapsamında teşvik edilen LPG’nin küresel ölçekteki tüketimi her geçen gün artış gösteriyor. Bini aşkın kullanım şeklinin yanı sıra en verimli mobil enerji kaynağı olma özelliğine sahip olan LPG, diğer muadil yakıtlara oranla daha düşük emisyon değerlerine sahip. Bu bilinçle harekete geçen Dünya LPG Derneği (WLPGA; World LPG Association), daha güvenli, daha temiz ve daha sağlıklı bir dünya için 2019 yılında, 7 Haziran’ı "Dünya LPG Günü" olarak ilan etti.
Bunları biliyor muydunuz?
LPG çevreci bir yakıttır.
Egzoz emisyon değerleri benzin ve motorinden düşüktür.
LPG sürdürülebilirlik hedeflerine uygundur.
LPG, küresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda en önemli geçiş yakıtı olarak görülmektedir.
LPG havadan ağırdır.
Açık havada doğalgaz yükselirken, LPG tabana yayılır.
LPG kokusuzdur.
Herhangi bir kaçak durumunda algılanabilmesi için rafinerilerde etil merkaptan adlı koku eklenir.
LPG renksizdir.
Ortamdaki varlığı göz kontrolüyle anlaşılamaz.
LPG toksik değildir.
Solunması durumunda zehirleyici bir etkisi yoktur.
LPG’nin sabit bir yoğunluk değeri yoktur.
İçeriğindeki Propan (C3H8) ve Bütan (C4H10) oranına göre yoğunluk değişkenlik gösterir. Türkiye’de otogaz olarak satılan LPG’nin yoğunluğu genelde 0,540 - 0,560 kg / m3 aralığındadır (atmosfer basıncı altında ve 15°C’de).
LPG basınçlı kaplarda, sıvı halde taşınır ve depolanır.
Normal şartlar altındaysa gaz fazına geçerek hacmi 1’e 250 oranında artış gösterir.
Dünyada LPG Tüketimi
SEKTÖREL
%44
Evsel
Dünyada LPG Tüketimi
BÖLGESEL
%43
Asya Pasifik
%1
Tarım
%8
Rafineri
%8
Otogaz
%28
Petrokimya
%4
Afrika
%11
Sanayi
%9
Güney ve Orta
Amerika
%18
Kuzey Amerika
%17
Avrupa ve Avrasya
%9
Orta Doğu
Türkiye'de LPG
Türkiye LPG piyasasında sanayi, ısınma, tüplü ve otogaz olmak üzere 4 ayrı çeşit mevcuttur. Ülkemizde LPG’nin tüketiminde en büyük pay otogaza aittir. Binek araçların %40’ı otogaz kullanır; bu da LPG’yi en çok tercih edilen yakıt türü yapar. Ayrıca Türkiye dünya genelinde otogazı en çok tüketen ülkeler arasındadır.
Ülkemizde LPG fiyatları temel olarak 4 ayrı parametreye bağlıdır:
1) Cezayir Sonatrach rafinerisinin her ayın başında yayınladığı propan & bütan fiyatları
2) Dolar kuru
3) Vergiler
4) Katılma payı

Sağlık, Emniyet, Çevre ve Güvenlik (SEÇ-G)

İlham kaynağımız doğa, dikkat noktamız çevre
Doğaya sonsuz saygı duyuyoruz çünkü varlığımızın onun varlığına bağlı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle kurulduğumuz günden bu yana doğaya hak ettiği özeni göstermeyi, çevreyle barışık politikalar yürütmeyi temel görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Kaynakları tüketmeden kalkınma sağlamayı amaç edinerek ekonomik büyümeyi çevrenin önüne koymaktan kaçınıyoruz.
Çalışanlarımıza ve çevre sağlığına zarar verebilecek tüm riskleri belirleyerek önleyici çalışmalarla hayat kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Çevrenin kalitesini korumak ve geliştirmek adına tüm yasal yükümlülüklere harfiyen uyuyoruz.
Kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında tüm paydaşlarımızla iş birlikleri yaparak hayatı, doğayı ve insan sağlığını korumaya yönelik çözümler üretmeye devam edeceğimize söz veriyoruz.